Składniki:
biszkopt:
- 3 jajka
- 1 szklanka mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki wody
masa serowa:
- 700 g twarogu
- 150 g śmietany kremówki 30-36%
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżka żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku
- kolorowe pianki jojo
krem do ozdoby:
- śmietana kremówka 30-36%
- 1/2 szklanki cukru pudru
- ew. 1/2 łyżki żelatyny + 1/4 szklanki wrzątku
- barwnik
Przygotowanie zaczynam od biszkoptu. Ubijam pianę z białek dodając cukier a do ubitej piany dodaję żółtka, wodę, mąkę i delikatnie łączę.
Przekładam do formy dużej 40×30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika na 17 minut. Wyjmuję.
Po wystudzeniu wycinam koło o średnicy miski, w której będę robić deser (moja ma ok. 20-21 cm).
Miskę wykładam folą i skrawkami (nie tym kołem) wypełniam dno.
Ser biały miksuję z ubitą śmietanką i cukrem. Dodaję żelatynę rozpuszczoną w wodzie. Do tego pianki i mieszam. Taka masę nakładam do miski wyłozonej biszkoptem i przykrywam wyciętym kołem. Dociskam i chowam do lodówki na kilka godzin. Odwracam miskę, zdejmuję folię i przystępuję do dekoracji.
Ubijam śmietanę z cukrem. Dodaję żelatynę roztopioną we wrzątku, ale przestudzoną, jednak nie zimną, letnią. Miksuję. Smaruję moją półkulę. Dorabiam szprycą wejście.
A teraz trochę kremu nakładam do miseczki i barwię odrobiną barwnika. Uwaga! ja użyłam niebieskiego, ale jak nie macie to dodajcie trochę kakao, tu nie tyle chodzi o kolor co o kontrast by było widać gdzie są kostki lodu na iglo I pędzelkiem rysuję kostki zaczynając na górze z tyłu i idąc do dołu i w koło. Po schłodzeniu kroję i podaję.