iglo

Składniki:

biszkopt:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki wody

masa serowa:

  • 700 g twarogu
  • 150 g śmietany kremówki 30-36%
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku
  • kolorowe pianki jojo

krem do ozdoby:

  • śmietana kremówka 30-36%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • ew. 1/2 łyżki żelatyny + 1/4 szklanki wrzątku
  • barwnik

    Przygotowanie zaczynam od biszkoptu. Ubijam pianę z białek dodając cukier a do ubitej piany dodaję żółtka, wodę, mąkę i delikatnie łączę.
    Przekładam do formy dużej 40×30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika na 17 minut. Wyjmuję.
    Po wystudzeniu wycinam koło o średnicy miski, w której będę robić deser (moja ma ok. 20-21 cm).
    Miskę wykładam folą i skrawkami (nie tym kołem) wypełniam dno.
    Ser biały miksuję z ubitą śmietanką i cukrem. Dodaję żelatynę rozpuszczoną w wodzie. Do tego pianki i mieszam. Taka masę nakładam do miski wyłozonej biszkoptem i przykrywam wyciętym kołem. Dociskam i chowam do lodówki na kilka godzin. Odwracam miskę, zdejmuję folię i przystępuję do dekoracji.
    Ubijam śmietanę z cukrem. Dodaję żelatynę roztopioną we wrzątku, ale przestudzoną, jednak nie zimną, letnią. Miksuję. Smaruję moją półkulę. Dorabiam szprycą wejście.
    A teraz trochę kremu nakładam do miseczki i barwię odrobiną barwnika. Uwaga! ja użyłam niebieskiego, ale jak nie macie to dodajcie trochę kakao, tu nie tyle chodzi o kolor co o kontrast by było widać gdzie są kostki lodu na iglo :) I pędzelkiem rysuję kostki zaczynając na górze z tyłu i idąc do dołu i w koło. Po schłodzeniu kroję i podaję.

    ciasto-iglo3-768x1151
    Smacznego!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Desery, Desery lodowe. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *