Składniki:
kruche ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 5 łyżek cukru pudru
- 5 żółtek (spokojnie białka niżej)
- 220 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa „serowa”:
- ok. 900 ml kwaśnej śmietany np. 12-18%
- 5 białek
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 budynie waniliowe
- dodatkowo brzoskwinie
Najpierw przygotowuję kruche ciasto. Mąkę mieszam z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodaję żółtka i masło i siekam. A potem zagniatam.
Dzielę na dwie części (jedna ciut mniejsza). Mniejszą chowam do lodówki lub zamrażarki, a większą wałkuję na papierze do pieczenia (nie lepi się).
Przekładam do formy i piekę ok. 15 minut w 180C. Teraz masa. Białka ubijam, dodaję cukier, cukier z wanilią i ubijam na sztywno. Dodaję do tego budynie, mąkę i śmietanę i baaardzo delikatnie łączę.
Masę przekładam, daję kawałki brzoskwiń, ścieram na tarce zamrożone ciasto i wstawiam do nagrzanego do 180/c piekarnika. Piekę ok, 50-60 minut.