Styropian sernik bez sera

Składniki:

kruche ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 5 żółtek (spokojnie białka niżej)
  • 220 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa „serowa”:

  • ok. 900 ml kwaśnej śmietany np. 12-18%
  • 5 białek
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 budynie waniliowe
  • dodatkowo brzoskwinie

    Najpierw przygotowuję kruche ciasto. Mąkę mieszam z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodaję żółtka i masło i siekam. A potem zagniatam.
    Dzielę na dwie części (jedna ciut mniejsza). Mniejszą chowam do lodówki lub zamrażarki, a większą wałkuję na papierze do pieczenia (nie lepi się).
    Przekładam do formy i piekę ok. 15 minut w 180C. Teraz masa. Białka ubijam, dodaję cukier, cukier z wanilią i ubijam na sztywno. Dodaję do tego budynie, mąkę i śmietanę i baaardzo delikatnie łączę.
    Masę przekładam, daję kawałki brzoskwiń, ścieram na tarce zamrożone ciasto i wstawiam do nagrzanego do 180/c piekarnika. Piekę ok, 50-60 minut.

    styropian-ciasto4-768x1152
    Smacznego!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *