Hello Kitty

Składniki:

biszkopt:

  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 1/2 łyżeczka sody
  • 3 łyżki cukru lub stewii
  • 1 łyżka oleju

krem:

  • budyń domowy lub 2 zwykłe śmietankowe (bezglutenowe) budynie zrobione w 3/4 litra mleka (u mnie roślinne ryżowe)
  • 4 łyżki cukru
  • 100 g masła miękkiego lub margaryny

dodatki:

    • 100 g domowego dżemu truskawkowego
    • woda+sok z połowy cytryny
    • ok. 500 g lukru plastycznego
    • Białka ubijam na sztywno z cukrem. Dodaję mąkę, sodę, żółtka, olej i łączę. Piekę w nagrzanym do 180C piekarniku ok. 30 minut. Dno formy wykładam papierem do pieczenia.

    • Tort Hello Kitty

       Krem to ubite masło (kręcę z cukrem) i do tego dodaję budyń. Ubijam aż będzie puszysty.

    • Tort Hello Kitty

       Biszkopt (wystudzony) przecinam na 3 części. Dół nasączam wodą wymieszaną z sokiem z cytryny. Na to nakładam dżem. Potem 1/3 część kremu i na to kolejny blat.

  • Tort Hello Kitty

     Cały tort smaruję kremem (boki też). Lukier wałkuję na papierze do pieczenia (nie klei się tak) i ostrożnie przenoszę na tort. Dekoruję lukrem tworząc kokardę, nos, a z roztopionej czekolady formuję oczy i wąsy
    .hello-kitty-cake-diy2-768x432
    Smacznego!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Torty. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *