Ciasteczka ciągliwe z orzechami i czekoladą
Składniki:
- 60 g płatków owsianych
- 100 g orzechów laskowych
- 150 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 130 g masła
- 140 g cukru
- 70 g cukru brązowego
- 2 rządki czekolady (ja biorę troszkę gorzkiej i kilka kostek białej)
Do masła (najlepiej w temperaturze pokojowej, chociaż może być i troszkę chłodniejsze) dodaję cukier (zwykły i brązowy) i miksuję mikserem.
Dorzucam mąkę, proszek do pieczenia, jajko, posiekane drobno orzechy, płatki owsiane.
Czekoladę siekam na drobne kawałeczki. Dorzucam do miski i miksuję. Będzie dość gęste, lekko suche, ale ciasteczka wyjdą pyszne, więc nie trzeba nic dodawać.
Łyżką nabieram porcje ciasta i formuję kulki. Układam je w odstępach od siebie (podczas pieczenia ciastka zrobią się płaskie) na papierze do pieczenia.
Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika, ja piekłam z termoobiegiem i wystarczyło 10 minut, ale na ogół potrzebne jest 10–13 minut, po dłuższym czasie zrobią się zbyt suche i twarde. Czyli podsumowując: piekę 10–13 minut.
Ciastka po upieczeniu zostawiam na blaszce, bo zaraz po wyjęciu z piekarnika będą bardzo miękkie. Muszą ostygnąć, by można je było chwycić. Teraz jest też moment na ewentualne rozdzielenie ciastek, jeśli któreś się skleiły ze sobą (ja rozdzielam np. nożem), czasem też spłaszczam delikatnie jakieś nieposłuszne ciasteczko. A potem czekam, aż ostygną, i wtedy zdejmuję je bezproblemowo z blachy.
Smacznego!
Ten wpis został opublikowany w kategorii
Ciastka. Dodaj zakładkę do
bezpośredniego odnośnika.