Biszkoptowe serca

Składniki:

biszkopt:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki wody
  • 2-3 łyżeczki gorzkiego kakao

krem:

  • marmolada do posmarowania (ok. 2 łyżki)
  • 120 g śmietanki kremówki 36%
  • pół paczki galaretki truskawkowej
  • 1/4 szklani wrzątku
  • 2 łyżki cukru

    Biszkopt. Ubijam pianę z białek dodając cukier. Potem dodaję żółtka, wodę, mąkę i kakao i mieszam bardzo delikatnie. Przelewam do formy ok. 28×40 cm i wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piekę 17 minut.
    Wycinam serduszka za pomocą wykrawaczy do kruchych ciastek.
    Smaruję marmoladą.
    Ubijam kremówkę na bardzo sztywno razem z cukrem. Galaretkę rozpuszczam we wrzątku a jak lekko przestygnie to łączą ostrożnie ze śmietaną. I taką różową masą dekoruję serduszka. Dodatkowo można dodać owoce.

    serduszka-biszkoptowe2-768x1151
    Smacznego!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciastka. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *