Składniki:
biszkopt:
- 3 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki wody
- 2-3 łyżeczki gorzkiego kakao
krem:
- marmolada do posmarowania (ok. 2 łyżki)
- 120 g śmietanki kremówki 36%
- pół paczki galaretki truskawkowej
- 1/4 szklani wrzątku
- 2 łyżki cukru
Biszkopt. Ubijam pianę z białek dodając cukier. Potem dodaję żółtka, wodę, mąkę i kakao i mieszam bardzo delikatnie. Przelewam do formy ok. 28×40 cm i wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piekę 17 minut.
Wycinam serduszka za pomocą wykrawaczy do kruchych ciastek.
Smaruję marmoladą.
Ubijam kremówkę na bardzo sztywno razem z cukrem. Galaretkę rozpuszczam we wrzątku a jak lekko przestygnie to łączą ostrożnie ze śmietaną. I taką różową masą dekoruję serduszka. Dodatkowo można dodać owoce.