Panna cotta

Składniki:

  • 400 ml śmietanki kremówki 36%
  • ok. 100 ml mleka
  • 50-70 g cukru pudru
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżka żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku

dodatkowo:

  • pól szklanki truskawek (mogą być mrożone) na mus

    Śmietankę, mleko wlewam do rondelka dodaję cukier puder i mieszam. Dodaję ziarenka z wanilii i tę laskę wanilii w całości po wydrążeniu też. Gotuję
    Gdy całość się zagotuje to wyłączam ogień, wyjmuję laskę wanilii i dodaję rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. Mieszam. Odstawiam w rondelku by przestygło, to ważne, bo jak nalejecie za szybko to wanilia w kokilkach opadnie na sam dół a chcemy by była w całym deserze.
    Kiedy deser zaczyna być gęstszy, wanilia już nie opadnie na samo dno i nic się nie rozwarstwi to wtedy nalewam do kokilek, foremek czy pucharków. Chowam do lodówki na kilka godzin aż się zetnie.
    Przed wyjęciem foremkę możecie zanurzyć delikatnie w ciepłej wodzie na chwilę – ułatwi to wyjęcie deserów. Ale można tez podać w kokilkach. Truskawki miksuję i polewam deser.

    panna-cotta2-768x1151
    Smacznego !

Ten wpis został opublikowany w kategorii Desery lodowe. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *