Składniki:
- 400 ml śmietanki kremówki 36%
- ok. 100 ml mleka
- 50-70 g cukru pudru
- 1 laska wanilii
- 1 łyżka żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku
dodatkowo:
- pól szklanki truskawek (mogą być mrożone) na mus
Śmietankę, mleko wlewam do rondelka dodaję cukier puder i mieszam. Dodaję ziarenka z wanilii i tę laskę wanilii w całości po wydrążeniu też. Gotuję
Gdy całość się zagotuje to wyłączam ogień, wyjmuję laskę wanilii i dodaję rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. Mieszam. Odstawiam w rondelku by przestygło, to ważne, bo jak nalejecie za szybko to wanilia w kokilkach opadnie na sam dół a chcemy by była w całym deserze.
Kiedy deser zaczyna być gęstszy, wanilia już nie opadnie na samo dno i nic się nie rozwarstwi to wtedy nalewam do kokilek, foremek czy pucharków. Chowam do lodówki na kilka godzin aż się zetnie.
Przed wyjęciem foremkę możecie zanurzyć delikatnie w ciepłej wodzie na chwilę – ułatwi to wyjęcie deserów. Ale można tez podać w kokilkach. Truskawki miksuję i polewam deser.