Łakotki

Składniki:

  • 130 g masła miękkiego
  • 100 g cukru drobnego
  • 1 cytryna
  • 2 żółtka + 1 jajko do smarowania
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Miękkie masło ucieram z cukrem na puch, potem dodaję żółtka, sok z cytryny, mąkę, proszek i wszystko łączę. Przekładam na folię przezroczystą i chowam do zamrażarki na kilka godzin.
    Wyjmuję, dzielę na 4 kawałki, nieużywane chowam do lodówki a jeden delikatnie ogrzewam w dłoniach.
    Układam między foliami lub papierem do pieczenia i wałkuję na 3-4 mm.

    Wycinam kółka a w środku dziurki. Ja wycinałam foremkami, ale można szklanką i kieliszkiem/nakrętką. Układam na blaszce z papierem do pieczenia i smaruję jajkiem.

    Posypuję cukrem i wstawiam do nagrzanego do 190°C piekarnika. Piekę 8-9 minut aż się zezłocą. Początkowo są miękkie, po chwili robią się stabilne i kruchutkie. ciasteczka-lakotki2-768x512
    Smacznego!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciastka. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *