Składniki:
biszkopt:
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 1/2 łyżeczka sody
- 3 łyżki cukru lub stewii
- 1 łyżka oleju
krem:
- budyń domowy lub 2 zwykłe śmietankowe (bezglutenowe) budynie zrobione w 3/4 litra mleka (u mnie roślinne ryżowe)
- 4 łyżki cukru
- 100 g masła miękkiego lub margaryny
dodatki:
- 100 g domowego dżemu truskawkowego
- woda+sok z połowy cytryny
- ok. 500 g lukru plastycznego
-
Białka ubijam na sztywno z cukrem. Dodaję mąkę, sodę, żółtka, olej i łączę. Piekę w nagrzanym do 180C piekarniku ok. 30 minut. Dno formy wykładam papierem do pieczenia.
-
Krem to ubite masło (kręcę z cukrem) i do tego dodaję budyń. Ubijam aż będzie puszysty.
-
Biszkopt (wystudzony) przecinam na 3 części. Dół nasączam wodą wymieszaną z sokiem z cytryny. Na to nakładam dżem. Potem 1/3 część kremu i na to kolejny blat.
-
Cały tort smaruję kremem (boki też). Lukier wałkuję na papierze do pieczenia (nie klei się tak) i ostrożnie przenoszę na tort. Dekoruję lukrem tworząc kokardę, nos, a z roztopionej czekolady formuję oczy i wąsy
.
Smacznego!