Gofry jaglane

Składniki:

  • 170 g kaszy jaglanej suchej
  • 40 g maki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 4 jajka
  • 50 g oleju
  • 60 g mleka (krowie, kozie, roślinne)
  • 3-4 łyżeczki cukru palmowego, brzozowego lub zwykłego

    Kaszę prażę na suchej patelni a potem mielę w młynku do kawy na pył. Dodaję pozostałe składniki do miski.

    Wszystko mieszam. Nabieram łyżką (na moją gofrownicę wchodzi ok. 3/4 łyżki wazowej, wtedy są akurat i nie rozlewają się.
    Przyciskam gofrownicę przez 10 sekund, a potem zostawiam do zapieczenia aż będą złociste. Odkładam na kratkę by odtajały i podaję z cukrem pudrem lub zmielony w młynku na pył cukrem brzozowym
    . gofry-jaglane3-768x1151

    Smacznego!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Desery. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *