Cappuccino

Składniki:

  • biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru

krem:

  • 700 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru
  • 1 espresso
  • 2 łyżeczki kawy zbożowej + odrobina wrzątku
  • 3 łyżeczki żelatyny + ok. 50 ml wrzątku

dodatkowo:

  • słoik powideł
  • podwójne espresso
  • kawa zbożowa + kakao gorzkie

    Piekę biszkopt zgodnie z powyższym poradnikiem. A po wystudzeniu przekrajam go na 3 blaty i zabieram się za krem. Śmietankę kremówkę ubijam z cukrem na sztywno, dodaję rozpuszczoną we wrzątku i przestudzoną żelatynę i 1/3 część kremu odkładam. Do reszty dodaję espresso i kawę zbożową.
    Nasączam biszkopt kawą, na to nakładam dżem, na to połowę kawowego kremu, znowu biszkopt…
    nasączenie, krem i ostatni (3) biszkopt, nasączam i na to daję krem śmietankowy (ten odłożony). Ja wyciska go ze szprycy by ładniej wyglądał. Posypuję kakao wymieszanym z kawą zbożową. Chłodzę cała noc w lodówce i kroję.
    tort-cappuccino3-768x1151
    Smacznego!


Ten wpis został opublikowany w kategorii Torty. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *