Składniki:
- biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej
- szczypta proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
krem:
- 700 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 łyżki cukru
- 1 espresso
- 2 łyżeczki kawy zbożowej + odrobina wrzątku
- 3 łyżeczki żelatyny + ok. 50 ml wrzątku
dodatkowo:
- słoik powideł
- podwójne espresso
- kawa zbożowa + kakao gorzkie
Piekę biszkopt zgodnie z powyższym poradnikiem. A po wystudzeniu przekrajam go na 3 blaty i zabieram się za krem. Śmietankę kremówkę ubijam z cukrem na sztywno, dodaję rozpuszczoną we wrzątku i przestudzoną żelatynę i 1/3 część kremu odkładam. Do reszty dodaję espresso i kawę zbożową.
Nasączam biszkopt kawą, na to nakładam dżem, na to połowę kawowego kremu, znowu biszkopt…
nasączenie, krem i ostatni (3) biszkopt, nasączam i na to daję krem śmietankowy (ten odłożony). Ja wyciska go ze szprycy by ładniej wyglądał. Posypuję kakao wymieszanym z kawą zbożową. Chłodzę cała noc w lodówce i kroję.
Smacznego!